Back.png

Nekaj zanimivih trikov, ki spodbudijo možgane k učenju

1. Trik 

Informacije razdelite na pomembne in manj pomembne. Kolikor je možno, si informacije ponazorite grafično, na primer z miselnimi vzorci. Posamezne ideje povežite z različnimi pojmi.

 

2. Trik  

Pred preverjanjem znanja se pogovarjajte s sošolci. Vsaj deset minut klepetanja izboljša našo učinkovitost in zmogljivost. Bolj družabni posamezniki imajo boljše kognitivne sposobnosti.

 

3. Trik

Večkrat pišite z roko. Pisanje na roko v možganih aktivira številne povezave. Možganske povezave se krepijo zaradi gibanja roke, ki ga opazujemo z očmi in občutimo s prsti, ko držimo pisalo in se premikamo po papirju.

4. Trik 

Izklopite glasbo. Študije razkrivajo, da zvoki v ozadju slabo vplivajo na sposobnost učenja in na spomin.

5. Trik

Rezultati skupinskega učenja niso tako bleščeči – med skupinskim učenjem si pridobimo manj iztočnic za poznejši priklic podatkov, kot bi si jih, če bi se učili sami.

6. Trik  

Ne poskušajte se naučiti preveč snovi naenkrat. Razporedite učenje na več dni. To je razlog, zakaj kampanjsko učenje ne deluje.

7. Trik

Čečkajte. Analize so pokazale, da osebe, ki med intelektualno aktivnostjo čečkajo, lahko prikličejo 30 odstotkov več informacij kot "nečečkači".

8. Trik

Pred začetkom učenja popijte nekaj sladkega. Možgani bodo to izkoristili za boljše pomnjenje prebranih podatkov.

9. Trik

Občasen krajši dremež med učenjem pripomore k učinkovitejšemu učenju.

Ekipa Učitelji & Pedagogi

© 2020 Ekipa Učitelji & Pedagogi