Back.png

Skrivnost uspešnega učenja

Skrivnost uspešnega učenja in izobraževanja je spraviti informacije v dolgoročni spomin. Proces ustvarjanja teh spominov zahteva zavestno, osredotočeno in usmerjeno pozornost zato, da se aktivira možganski del, zadolžen za ustvarjanje spominov (hipokampus). Tako dosežemo, da se informacije preselijo iz senzornega spomina, ki podatke ohrani približno od 15 do 30 sekund v dolgoročni spomin.

 

Če človek v nadaljevanju zavestno vadi, informacijo ali znanje ponavlja in o njem razmišlja, se ti podatki preselijo v delovni spomin, ki te informacije hrani do 30 sekund.

 

Človek mora novo znanje ponavljati, umsko premlevati informacije in ga preizkušati v delovnih nalogah, zato da se novo znanje zapiše v dolgoročni spomin.

 

Omeniti je treba, da posamezniki s težavami v koncentraciji ne zmorejo procesirati toliko informacij v delovnem spominu.

 

Osebni razvoj je vrsta učenja, kjer na nas skozi DNK vpliva 1/3 podedovanih atributov, preostale 2/3, si pridobimo z učenjem. To je dobra novica. Proces učenja je torej človeška »super moč«.

Ekipa Učitelji & Pedagogi

© 2020 Ekipa Učitelji & Pedagogi